This backyard cottage in Seattle is only 800 square feet

Advertisements

Everyone has their idea for the perfect home. For this couple, it’s a comfortable crash pad with natural elements that provides them a simple yet functional space for downtime in between outdoor adventures.

Support Us

BTC:bc1qsg4s7gmxj88ztnux6en577anzuvm0rvjhne8cp

ETH:0xBB0f503e443F2b2646785B014A951Fc8AAd9561E

Donation

Continue reading below

Our Featured Videos

Sliding glass doors are fully opened to show the interior of the home's kitchen and living room.

Located in the Central Area neighborhood in Seattle, Washington, this 800-square-foot home is a backyard cottage with a lot to offer. Not only does it feature enviable sleek lines and built-in storage, but the entire design intermingles indoors with outdoors to match the clients’ active lifestyle. Designed by Seattle-based firm Fivedot in collaboration with contractor Hanson Construction and Equlibria Engineering, this urban oasis is L-shaped to take advantage of a central courtyard, which is accessible from both the main living area and the bedroom.

Related: Orchard House honors the past while building a brighter future

An open set of doors look out onto the home's deck.

The home is a single-story to accommodate needs as the couple ages, but also so they can enjoy high ceilings. Exposed wood beams draw the eye to the ceiling and provide a spacious feel for the small place.
Expansive windows and a wall-to-wall retractable door flood the interior with natural light. The door opens to the courtyard, blurring the line between inside and out. Once outside, the courtyard features a sitting area, fire pit, a separate dining area and plenty of room for guests or additional seating.

Natural, medium-tone wood accents the room via cabinets and exposed wood beam ceilings over the living room and kitchen.

The garage provides additional storage for outdoor gear and a workshop space. On the exterior wall, designers included a mini climbing wall, which also serves as roof access, as a nod to the couple’s passion for the sport.

An off-white couch with dark gray pillows looks out on the deck from the home's large, open glass doors.

Entering from the alley, a landscaped courtyard welcomes guests with plants and a wooden walkway. The front door, otherwise completely hidden against the dark Yakisugi (burnt Japanese cypress) siding, entices with a colorful welcome mat and striking accent colors around the frame.

An L-shaped home with Yakisugi siding and a wood deck with lawn chairs.

For the nature-loving couple, the space features natural materials such as Oregon white oak casework and milestone walls for the shower. The project reflects the values of a simple life and provides the added benefit of low maintenance requirements.

+ Fivedot

Photography by Mark Woods

Source

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *